November 18

Wiem jak to wygląda, ale moje życie naprawdę NIE składa się wyłącznie z gotowania. Jestem po prostu zbyt leniwa, żeby pisać o innych rzeczach.
W każdym razie: przepis na sos wieprzowo-grzybowy. Smacznego.

I know how it looks like, but my life currently is NOT reduced to cooking. I’m just too lazy to write about other stuff.
Anyway, here’s a recipe for pork and mushroom sauce. Enjoy.


Click for english translation.

Potrzeba

1kg schabu bez kości
30 dag wędzonego boczku
2 duże cebule
1 kilogram pieczarek
kilka ząbków czosnku (lub czosnek granulowany)
ziele angielskie
liść laurowy
nieco mąki
Kostka rosołowa warzywna lub “bulion na boczku”

Spory garnek napełnić w 1/3 wodą, wrzucić kostki rosołowe, ziele angielskie i liść laurowy i zostawić na małym ogniu.
Boczek pokroić na kawałki ok 2×2 cm, cebulę w piórka, czosnek wycisnąć lub drobno posiekać. Zesmażyć razem na złoto, dokładnie mieszając.
Skroić schab w niewielkie kawałki (ok 5×5 cm), pieczarki obrać i pokroić wedle uznania na plasterki lub ćwiartki.
Wrzucić smażony boczek, cebulę i czosnek do wywaru, doprowadzić do wrzenia i gotować parę minut.
Dodać schab i pieczarki, gotować aż schab się ugotuje.
Łyżkę mąki rozmieszać z ok pół szklanki wody, tak, by nie było grudek.
Uwaga, tu jest trudny moment!
Powoli wlać do sosu, intensywnie mieszając, aby zagęścił się równomiernie. Jeśli wlejecie za szybko albo bez mieszania, w sosie powstaną grudki.
W razie potrzeby powtórzyć.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami bądź drobnym makaronem.

English:
We need

1 kg pork loin
300g of smoked bacon
2 large onions
1 kg of button mushrooms
Several cloves of garlic (or some granulated garlic)
some allspice
a few bay leaves
some flour
vegetable (or smoked bacon if available) boullion cube

Fill a large pot about 1/3 of the way with water. Put in the boullion cubes, bay leaves and allspice. Let it all simmer on low heat.
Cut the bacon into small (about 2×2 cm) pieces, slice the onion and press the garlic. Fry together until golden.
Cut the pork loin into about 5×5 cm pieces, peel the mushrooms and cut them in slices or in fours, as you prefer.
Put fried bacon, onions and garlic into the simmering stock, let it boil for about 5 minutes.
Add mushrooms and pork loin. Cook until the loin is ready.
Mix a tablespoon of flour with about half glass of water until smooth.
CAREFUL! This is the tricky part!
Slowly pour into the sauce, constantly stirring so the sauce thickens and remains smooth. If you pour too fast or forget to stir, the sauce won’t be smooth.
Repeat if needed.

Serve with mashed potatoes or small pasta (like conchigliette)