October 21

Coś mi się blog kulinarny robi. Muszę się za siebie wziąć i wrócić do grania. W każdym razie: zaległy przepis, który zamieścić miałam wieki temu, a wiecznie zapominałam. Szybkie danie, w sam raz jak nie ma za dużo czasu na tkwienie w kuchni.

Somehow this blog starts to turn into a culinary one. I gotta get back to gaming some time soon… Anyway, the recipe I was supposed to put ages ago and kept forgetting ever since. A quick dish, right for times when you can’t stay in the kitchen too long.

Click for english translation.

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo-czosnkowym.
Potrzeba:

2 podwójne filety z piersi kurczaka.
40 deko pieczarek
Pół litra śmietany do zup i sosów.
4 duże ząbki czosnku / łyżka czosnku granulowanego
1 kostka warzywna
Nieco ziół prowansalskich
Olej bądź oliwa (do smażenia)

Sos: Czosnek obieramy i wyciskamy/siekamy. W niewielkim rondelku powoli podgrzewamy śmietanę (powoli, inaczej może się zwarzyć) i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną. Dodajemy czosnek, mieszamy i odstawiamy.

Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki i kroimy na ćwiartki. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, posypując ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso nieco się zrumieni, dodajemy pieczarki, smażymy razem aż pieczarki zmiękną. Dolewamy sos i dusimy razem przez ok 5-10 minut.

Podajemy z makaronem typu muszelki.

English:
Chicken with mushrooms in creamy garlic sauce.
We need:

2 double chicken breast fillets
400 g of button mushrooms
0,5 litre light cream (I use 18% fat one)
4 large garlic cloves or tablespoon of granulated garlic
1 vegetable bouillon cube
Some Provençal herbs
Vegetable or olive oil (for frying)

Sauce: Peel and press or chop the garlic. Slowly heat the cream in a small pan (slowly, so it doesn’t curdle) and melt a vegetable cube in it. Add the garlic, stir and put to the side.

Cut the chicken into small pieces. Peel the mushrooms, remove stems and cut the cups in fours. In a deep pan heat the oil and fry the chicken, sprinkling it with herbs. When the meat turns gold, add mushrooms and fry until they get soft. Pour in the sauce and let it simmer together for 5-10 minutes.

Serve with conchigliette pasta.