September 7

Muszę sobie zajęcie znaleźć zanim utknę w kuchni na dobre. Póki co: przepis na orientalny rosołek.

I gotta find myself something to do before I get stucked in the kitchen for good. For now: oriental chicken soup recipe.

Click for english translation.

Potrzeba:

– 30 deko wołowiny
– 2 udka z kurczaka
– 1 filet z piersi kurczaka
– włoszczyzna
– cebula (albo dwie)
– papryczki chilli (świeże lub suszone)
– cynamon (najlepiej w laskach)
– ziele angielskie
– trochę pieprzu
– sos sojowy
– łyżka miodu
– kostka rosołowa
– kilka ząbków czosnku
– seler i/lub szczypiorek (do podania)
– makaron ryżowy lub sojowy (do podania)

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy kostkę rosołową i mięsa. W międzyczasie obieramy włoszczyznę, cebulę obcinamy na końcach i przypalamy (na przykład na rozgrzanej teflonowej patelni – przypalona daje lepszy aromat). Po jakichś 10 minutach gotowania mięs wrzucamy warzywa (w całości). Zostawiamy gotujące się na małym ogniu.
W małym rondelku zagotowujemy ok. szklanki wody. Wrzucamy cynamon (2 laski lub łyżka proszku), papryczki chilli (ok. garści), pieprz i ziele angielskie. Dodajemy ok 100 ml. sosu sojowego i łyżkę miodu i gotujemy około 30 minut (aż powstanie mocny wywar).
Z rosołu odławiamy mięsa i warzywa (przepisy na udka i wołowinę zapewne później 😉 ). Wywar z cynamonu i innych przypraw dolewamy (przez sitko!) do rosołu. Wrzucamy obrane ząbki czosnku.
W międzyczasie pierś kurczaka kroimy na drobne kawałki, gotowaną marchewkę na plasterki, siekamy pora i/lub szczypiorek. Do misek nakładamy ugotowany makaron sojowy bądź ryżowy, na nim układamy po kilka kawałków kurczaka i marchewki, posypujemy porem/szczypiorkiem. Można dodać ugotowany ząbek czosnku. Zalewamy gorącym rosołem i podajemy.

English:
Once again sorry for european measures.

We need:
– 300g of beef
– 2 chicken legs
– 1 chicken breast fillet
– mirepoix (carrots, celery, onions and parsley-root)
– handful of chilli peppers (fresh or dried)
– cinammon (sticks best)
– allspice
– a pinch of pepper
– soy sauce
– tablespoon of honey
– chicken bouillon cube
– several cloves of garlic
– celery and/or chives (to serve with)
– rice or soya pasta (to serve with)

Boil water in a large pot. Add boullion cube and meats, let them cook for a while. In the meantime wash and peel vegetables. Cut the ends of onions and burn them (on the heated teflon pan for example, burned onion gives better flavor to the soup). When the meats cook for about 10 minutes, add the (whole!) vegetables. Leave it on low heat.
In a small saucepan boil about 200 ml of water. Put in 2 cinammon sticks (or a tablespoon of ground cinammon), handful of chillis, some allspice and pepper. Add 100ml of soy sauce and a tablespoon of honey. Let it cook for about 30 min until you get an aromatic stock.
Take meats and vegetables out of the soup (I’ll probably give some recipes what to do with beef and chicken legs later on) and pour the stock (through the sieve) to the soup. Add the peeled garlic cloves.
In the meantime cut the chicken breast into small pieces and cooked carrots in slices. Chop the celery and/or chives. Put some rice or soya pasta to bowls, chicken and carrot pieces on top of it, decorate with chopped celery/chives. You may also add cooked garlic clove. Pour the hot soup in and serve.