August 10

Ponieważ od jakiegoś czasu jestem do pewnego stopnia kurą domową, dość często bawię się w eksperymenty kulinarne. Pomyślałam, że skoro na blogu już chwilę niczego nie było, to się podzielę przepisem.
Danie zaplanowane na dzisiaj: nieco orientalny miodowo-czosnkowy kurczak w sezamie. Wychodzą średnio 4 porcje (albo na 2 dni dla 2 osób)

I’ve been somewhat a housewife for a while now, so I often end up experimenting in the kitchen. I thought that, since there was no update for quite a time here, I may share one of my experiment recipes.
Planned for today: orientalish honey & garlic chicken in sesame. Serves 4.

Click for english translation.

Potrzeba:
– 2 (podwójne) filety z piersi kurczaka.
– miód (płynny) około pół szklanki
– czosnek (ile kto lubi, może być suszony/granulowany)
– sos sojowy około pół szklanki
– olej sezamowy (dostępny w sklepach z orientalną żywnością)
– ziarna sezamu (dostępne w sklepach z orientalną żywnością)
– 40 deko pieczarek
– duża papryka
– duża marchewka
– tacka (ok 20 deko) baby corn (małe, “niedojrzałe” kolby kukurydzy, dostępne w sklepach z orientalną żywnością)
– odrobina oleju do smażenia (na wszelki wypadek)
– ryż (do podania)

Mięso kroimy na małe kawałki, ok. 1.5×1.5 cm. Z około 100 ml miodu, tyleż samo sosu sojowego i łyżki stołowej oleju sezamowego przygotowujemy marynatę, do której wrzucamy wyciśnięty czosnek i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakąś godzinę. Warzywa myjemy i obieramy 😉 Marchew kroimy w dość grube plastry lub słupki, pieczarki na ćwiartki, paprykę na niewielkie kawałki, kukurydzki wedle gustu. Zasadniczo chodzi o to, żeby dany kawałek dało się zjeść “na raz”.
W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzewamy nieco oleju sezamowego (uwaga: ma bardzo intensywny zapach, jeśli dla kogoś jest zbyt mocny, można wymieszać z normalnym olejem rzepakowym bądź słonecznikowym). Wrzucamy kurczaka razem z marynatą, posypujemy ziarnami sezamu i smażymy, aż marynata utworzy gęsty sos a ziarna ładnie przylepią się do kawałków kurczaka. Przekładamy na inną patelnię, wok zostawiamy bo jeszcze się przyda.
Do wcześniej zostawionego woka wrzucamy pieczarki (można uprzednio dodać odrobinkę oleju) i smażymy mieszając, aż puszczą nieco soku. Dodajemy marchew, gdy ta trochę zmięknie dodajemy paprykę i kukurydzę. Resztę miodu i sosu sojowego (ok 1/4 szklanki każdego) mieszamy, można rozrobić z odrobiną wody i wlewamy do warzyw. Dusimy tak, aż są gotowe. Warzywa powinny być lekko twardawe i jędrne, rozgotowane nie będą tak dobrze współgrać z całością. Kiedy warzywa są gotowe, przekładamy je na talerze, na wierzch kładziemy kurczaka (wcześniej go podgrzewamy, jeśli zdążył wystygnąć). Całość serwujemy z ryżem, od siebie polecam tajski jaśminowy.

English:
To my US readers: sorry for using european measure systems.

We need:
– 2 (double) chicken breast fillets
– liquid honey (about half glass)
– garlic (depends how much you like, you can also use dried/granulated)
– soy sauce (about half glass)
– sesame oil
– sesame seeds
– 40 dag of button mushrooms
– large bell pepper
– large carrot
– one pack (about 20 dag) of baby corn
– a bit of vegetable oil (just in case)
– rice (to serve with)

Cut the meat into small pieces, about 1.5×1.5 centimeters. Make marinade out of 1/4 glass of honey, 1/4 glass of soy sauce and tablespoon of sesame oil. Put chopped/pressed garlic and meat pieces in it. Stir it thoroughly and leave for about an hour.
Wash and peel veggies 😉 Cut them into bite-size pieces: carrot in thick slices or into short sticks, mushrooms into fours and so on.
Heat a bit of sesame oil in wok (chinese frying pan) or any other deep frying pan. Warning: sesame oil smells very intense, so you may want to mix a tiny bit of it with normal vegetable oil instead. Put the chicken (with marinade) into the wok, sprinkle with sesame seeds and stir-fry until marinade thickens and sesame is “glued” to the meat pieces. Move the meat to another frying pan. Leave the wok – you’re gonna need it yet.
Put the mushrooms into the wok (you may add a bit of oil beforehand) and stir-fry until they soften and water gets out. Add carrot, when it softens a bit, add pepper and baby corn. Mix 1/4 glass honey and 1/4 glass soy sauce (you may add some water too) and pour over vegetables. Don’t overcook them, they should be a bit hard and firm to go well with the rest. Once they’re done put them to the plates. Put the chicken bits on the top of them (heat it first if needed).
Serve with rice (I personally recommend thai jasmine rice).